• Stephanie

Träning – vad betyder det ens?

När vi hör ordet "djurträning" tänker de flesta säkert på djur som gör fåniga tricks, eller kanske hundar som tävlar i agility, vardagslydnad, eller varför inte en utbildningsshow på en djurpark? Och ja, visst är det sant att allt det är träning, också, men djurträning handlar också om så, så mycket mer!


Såhär kan gristräning se ut! …Men bara att vi är i grishagen och krattar kan vara precis lika mycket träning.

Jag definierar djurträning som ”alla interaktioner mellan oss och djur som leder till att djuren lär sig något”. Har du läst lite om ämnet sedan innan vet du också det grundläggande här: att djur lär sig precis helatiden! Att ständigt hämta in information från omgivningen och att använda den informationen för att förstå hur världen fungerar – och ändra sitt eget beteende därefter – är en så pass grundläggande egenskap att den faktiskt delas av i princip alla djur, från kackerlacka till elefant. Anledningen är rätt enkel: ett djur som inte lär sig skulle inte klara sig länge i det vilda. Djur är gjorda för att lära sig!


Bästa sättet att gnaga bort små köttbitar från ett revben är inte kunskap en föds med – även om en är hund! Det är en inlärningsprocess, och genom att prova olika tekniker och få feedback om vad som fungerar bäst är pudeln Leslie snart mästare i bengnag!


En kan alltså säga att alla våra interaktioner med djur är en slags träning. Sedan kan en såklart göra skillnad på formell träning – där vi aktivt jobbar på att lära djuret specifika beteenden, och informell träning – den inlärning som sker genom våra vardagliga interaktioner med djuren vi har i vår närhet. Men att djur lär sig av oss helatiden är likväl ett faktum som inte går att komma ifrån. Lika sant är det dessutom att både vad vi lär djur, och hurvi lär dem, kan ha väldigt stor inverkan på både deras- och vår livskvalitét. Och det är precis det jag vill med den här sidan: att göra livet lite bättre för både djur och deras människor genom att göra oss alla lite mer uppmärksamma på den där inlärningen som helatiden pågår, men för sällan reflekteras över!


Den morhuvade papegojan Molly håller med, hon älskar vetenskap! …Eller kanske bara att bli kliad? Äh, det är en vetenskap det också!

Med hjälp av kunskaper om träning och inlärning kan vi undvika problembeteenden och lära djur helt fantastiska saker, samtidigt som vi ökar deras (och vårt eget!) välbefinnande, helt utan att använda oss utav tvång eller obehag. Djurträning är dessutom inte någon magisk medfödd egenskap som bara några få utvalda lyckas med, det är inget viskande, inga mystiska energier; precis alla kan lära sig det, och alla djur kan tränas. Jag lovar, det är inte för bra för att vara sant. Det är vetenskap!


(Detta inlägg skrevs den 19:e Augusti 2016)


Senaste inlägg

Visa alla